Het EPC NR – wat is er nu van? En vooral wanneer?

Het EPC NR (Energieprestatiecertificaat Niet-Residentieel) richt zich op de energiezuinigheid van gebouweenheden die gebruikt worden voor niet-residentiële doeleinden, zoals kantoren, scholen, winkels, ziekenhuizen en andere zakelijke of openbare gebouwen.

Het EPC NR – wat is er nu van? En vooral wanneer?

Net als bij het EPC voor residentiële gebouwen geeft het EPC NR informatie over de huidige energieprestaties van het betreffende gebouw. Het bevat ook aanbevelingen om de energie-efficiëntie te verbeteren en laat zien welke inspanningen nog nodig zijn om het gebouw te renoveren tot een koolstofneutrale eenheid.

De implementatie van EPC NR voor niet-residentiële eenheden draagt bij aan het bewustzijn van energie-efficiëntie in commerciële en openbare gebouwen. Het stimuleert eigenaren en beheerders om duurzame maatregelen te overwegen en te implementeren, wat niet alleen de kosten kan verlagen, maar ook bijdraagt aan de algemene inspanningen om de ecologische voetafdruk van gebouwen te verminderen. Het kan ook helpen bij het behalen van klimaatdoelstellingen en het bevorderen van duurzame praktijken in niet-residentiële vastgoedontwikkelingen.

Het EPC NR is nodig bij verhuur, verkoop of overdracht voor alle eenheden groter dan 500 m².

Generieke plicht is gefaseerd ingevoerd:

– voor alle gebouwen groter dan 1000 m² – deadline 31/12/2024.

– voor alle gebouwen groter dan 500 m² – deadline 31/12/2025.